In dit artikel

Een klok, kalender en pen op een georganiseerd bureau.

Hoe en wanneer een abonnement opzeggen binnen 14 dagen?

In dit artikel

Veel mensen denken dat het moeilijk is om een abonnement binnen 14 dagen op te zeggen. Maar, dat hoeft niet zo te zijn. Ik, Martijn Meeuwis, de oprichter van BesteAbonnementen.nl, gebruik mijn ervaring om jou te laten zien hoe gemakkelijk het kan zijn.

Met mijn achtergrond in verschillende typen lidmaatschappen, kan ik je betrouwbare en eenvoudige adviezen geven.

Wist je dat je wettelijk recht hebt op 14 dagen bedenktijd na het afsluiten van een abonnement? Dit geeft je de vrijheid om een nieuwe beslissing te nemen. Lees verder voor handige tips hoe je dit aanpakt.

Ontdek hoe eenvoudig het kan zijn.

Samenvatting

  • Je hebt 14 dagen de tijd om een abonnement op te zeggen na het afsluiten ervan. Dit geldt voor aankopen gedaan online, via de telefoon of aan de deur.
  • Het proces om een abonnement te annuleren binnen deze termijn omvat het informeren van het bedrijf via een formele brief of e-mail en, indien van toepassing, het terugsturen van het product.
  • Bedrijven moeten je betaling inclusief bezorgkosten terugbetalen binnen 14 dagen nadat ze jouw annulering hebben ontvangen, zelfs als ze het geretourneerde product nog niet hebben gekregen.
  • Er zijn uitzonderingen op de 14 dagen bedenktijd zoals maatwerkproducten of snel bedervende waren, en de regel geldt alleen voor de eerste levering bij abonnementen met regelmatige leveringen.
  • De Wet van Dam beschermt consumenten tegen stille verlenging van contracten door te eisen dat abonnementen na verlenging elke maand opgezegd kunnen worden met een opzegtermijn van één maand.

Meer inzicht in juridische termen

Bij het opzeggen van een abonnement binnen 14 dagen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele juridische termen die in dit proces van toepassing kunnen zijn. Net zoals bij andere regels en termen, komt de uitdrukking “ouleh” soms voor in informele situaties. Als je ooit hebt willen weten wat dit woord betekent, kun je meer informatie vinden via de link over de ouleh betekenis uitgelegd. Deze uitleg kan handig zijn als je wilt begrijpen wat er wordt bedoeld in gesprekken of discussies waarin het voorkomt.

Taal en rechten bij abonnementen

Het opzeggen van een abonnement vereist duidelijke communicatie en begrip van je rechten. Net zoals het handig is om op de hoogte te zijn van termen zoals “ouleh” in informele contexten, is het essentieel om de juridische termen en voorwaarden te begrijpen bij het opzeggen van een contract. Zorg ervoor dat je altijd de kleine lettertjes leest en goed geïnformeerd bent, zodat je je rechten optimaal kunt benutten binnen de wettelijke bedenktijd.

Wat is de Bedenktijd van 14 Dagen?

De bedenktijd van 14 dagen geeft jou het recht om binnen twee weken na aankoop je beslissing ongedaan te maken. Dit geldt voor zowel producten als diensten die je online, per telefoon of aan de deur hebt gekocht.

Je mag alles terugsturen zonder een reden op te geven en moet binnen die periode laten weten dat je van de koop afziet.

Voor deze regeling hebben winkels en dienstverleners een modelformulier beschikbaar. Je gebruikt dit formulier of een eigen geschreven bericht om je herroeping duidelijk te maken. Na het versturen heb je recht op een volledige terugbetaling, inclusief bezorgkosten.

Ontdek nu hoe en wanneer je jouw abonnement kunt opzeggen binnen deze bedenktijd.

Een verzegeld pakket en klok tonen twee weken, naast natuurlijke achtergrond.

Hoe en Wanneer een Abonnement Opzeggen binnen de Bedenktijd

Ontdek hoe je binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen je koop ongedaan maakt. Leer welke stappen je moet zetten om je geld terug te krijgen voor dat telefoonabonnement of die online dienst die je net hebt gekocht.

Ongedaan maken van de koop

Je hebt het recht om binnen 14 dagen na het afsluiten van een abonnement of het kopen van een artikel op afstand van je aankoop te zien. Dit doe je door het bedrijf te informeren dat je de koop wilt annuleren.

Zorg ervoor dat je dit binnen de gestelde termijn doet om problemen te voorkomen. Gebruik voor het annuleren bijvoorbeeld een formele brief of e-mail. Hiermee houd je alles netjes en duidelijk.

Na de annulering moet je het product terugsturen, indien van toepassing. Het bedrijf moet dan binnen 14 dagen nadat zij de terugzending ontvangen hebben, jouw betaling terugbetalen.

Dit omvat de prijs van het product of dienst en eventueel betaalde bezorgkosten. Kosten voor het terugsturen zijn soms voor jouw rekening. Controleer daarom altijd de voorwaarden voor je iets koopt of een abonnement afsluit.

Terugbetaling

De verkoper moet jouw geld binnen 14 dagen na het ontbinden van de koop of het contract teruggeven. Dit regel houdt in dat ze niet mogen wachten met de teruggave totdat ze jouw geretourneerd product hebben gekregen.

Ze mogen wel wachten als je nog geen bewijs van verzending hebt laten zien. Zodra het bewijs is geleverd, start de termijn voor terugbetaling.

Als je iets terugstuurt, ontvang je niet alleen het aankoopbedrag maar ook de bezorgkosten terug. Voor deze vergoeding gebruik je mogelijk onze voorbeeldbrief op onze website om je verzoek duidelijk te maken.

Bedenk wel, als je slechts een deel van je bestelling terugstuurt, krijg je alleen het geld van die specifieke artikelen terug, niet de bezorgkosten.

Een persoon zit aan een bureau in een chaotische werkruimte.

Uitzonderingen op de Bedenktijd

Hoewel je vaak hoort over het recht op 14 dagen bedenktijd, zijn er situaties waar dit niet geldt. Bijvoorbeeld, maatwerkproducten of producten die snel bederven vallen buiten deze regel.

Dit betekent dat je niet zomaar elk aangeschaft artikel binnen 14 dagen kunt terugsturen als je van gedachten verandert. Maatwerkproducten zijn speciaal voor jou gemaakt en kunnen niet zomaar terug naar de verkoper.

Ook belangrijk om te weten is dat bij abonnementen de regel rond bedenktijd iets anders werkt. De bedenktijd geldt alleen voor de eerste levering van producten. Als je dus een abonnement hebt waarbij producten regelmatig worden geleverd, kun je niet elke keer gebruikmaken van de bedenktijd.

Dit houdt in dat na de eerste zending, de vervolgleveringen niet onder het herroepingsrecht vallen. Volgend op dit onderwerp gaan we kijken naar de wettelijke opzegtermijn van abonnementen en hoe deze van invloed kan zijn op jouw beslissingen.

Wettelijke Opzegtermijn van Abonnementen

De meeste abonnementen, zoals voor je telefoon of tijdschriften, kun je opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Dit betekent dat je moet wachten tot de maand om is nadat je hebt besloten op te zeggen.

Voor bepaalde services, zoals sommige sportscholen of streamingdiensten, geldt soms een kortere termijn van 14 dagen. Deze regels zorgen ervoor dat je niet vastzit aan een dienst langer dan nodig.

Sommige regelingen staan toe dat een abonnement na verlenging elke maand opgezegd kan worden. Dit geeft je meer vrijheid om te kiezen en voorkomt lange verbintenissen met een bedrijf.

Het is wel belangrijk om altijd de voorwaarden goed te lezen voordat je een abonnement afsluit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat jouw rechten zijn.

Hoe een Abonnement Online of via App Opzeggen

Opzeggen van een abonnement online of via een applicatie is vaak eenvoudiger dan je denkt. Hier volgt een stappenplan om dit efficiënt aan te pakken.

  1. Bezoek de website of open de app waar je het abonnement hebt afgesloten. Vind daar het onderdeel ‘Mijn account’ of ‘Instellingen’.
  2. Zoek naar de optie ‘Abonnementen’, ‘Lidmaatschappen’ of iets vergelijkbaars. Hier zie je vaak een overzicht van jouw huidige abonnementen.
  3. Klik op het abonnement dat je wilt stopzetten en zoek naar een knop of link met ‘Opzeggen’ of ‘Annuleren’. Deze bevindt zich meestal in de buurt van de abonnementsdetails.
  4. Mogelijk vraagt men je om een reden voor opzegging. Het invullen hiervan is vaak optioneel, maar soms verplicht.
  5. Na het selecteren van ‘Opzeggen’, krijg je waarschijnlijk een bevestigingsscherm te zien. Hier moet je jouw keuze bevestigen.
  6. Vaak stuurt de dienst na opzegging een bevestigingsmail naar het e – mailadres dat gekoppeld is aan jouw account. Bewaar deze mail goed als bewijs van opzegging.
  7. Als er geen online methode beschikbaar is, neem dan contact op met de klantenservice via e – mail of telefoon voor assistentie bij het opzeggen.

Dit proces toont hoe je recht hebt om binnen 14 dagen na afsluiting van digitale inhoud of productabonnementen zonder verlengde bedenktermijnen, zonder moeite en snel kunt annuleren dankzij het herroepingsrecht dat geldt bij koop op afstand zoals vastgelegd in consumentenrechten.

Door deze stappen nauwkeurig te volgen, zorg je ervoor dat je effectief en correct jouw abonnement beëindigt binnen de toegestane termijn en conform alle regelgeving die hierbij komt kijken.

De Wet van Dam en het Opzeggen van Abonnementen

De Wet van Dam biedt bescherming aan jou als consument tegen verrassingen bij de stille verlenging van bijvoorbeeld een mobiel contract. Deze wet zorgt ervoor dat abonnementen niet zomaar meer stilzwijgend kunnen doorlopen zonder jouw expliciete toestemming.

Dit betekent dat je meer controle hebt over het voortzetten of stopzetten van jouw abonnement. Je hebt daardoor de vrijheid om na verlenging op elk gewenst moment te besluiten met een opzegperiode van slechts één maand.

Deze regeling geeft je als consument meer flexibiliteit en macht in handen.

Het is belangrijk om te weten dat vrijwel alle abonnementen nu een maximale opzegtermijn van één maand hebben, dankzij deze wetgeving. Dit maakt het opzeggen van abonnementen aanzienlijk eenvoudiger en vermindert de kans dat je vastzit aan langdurige, ongewenste contracten.

Het automatisch verlengen is alleen toegestaan als je de mogelijkheid hebt het abonnement elke maand te beëindigen. Voor abonnementen die minder vaak dan eens per maand worden geleverd, geldt dezelfde opzegtermijn.

Zo blijf je baas over eigen abonnement zonder zorgen over complexe opzegprocedures of verborgen voorwaarden. Nu we meer inzicht hebben in het eenvoudiger proces van het opzeggen van abonnementen, laten we kijken naar het conclusiegedeelte.

Conclusie

Ontdek nu hoe je gemakkelijk jouw abonnement kunt stoppen binnen twee weken. Eerst, check goed of je binnen de bedenktijd valt. Vervolgens, laat de leverancier snel via een online formulier of per e-mail weten dat je van het abonnement afziet.

Zorg ervoor dat je dit doet vóór de veertiende dag na aanvang eindigt. Het is jouw recht om een abonnement te stoppen als je van gedachten verandert. Zo blijf je baas over jouw keuzes en financiën.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het recht op bedenktijd bij een abonnement?

Het recht op bedenktijd geeft je de mogelijkheid om binnen 14 dagen na het afsluiten van een abonnement of na ontvangst van het product, zonder opgave van reden, van de koop af te zien.

2. Wanneer start de bedenktijd voor mijn nieuwe mobiel abonnement?

De bedenktijd gaat in op de dag nadat jij of een door jou aangewezen derde het product heeft ontvangen, of, als het gaat om een dienst, vanaf het moment dat het contract is gesloten.

3. Hoe kan ik gebruikmaken van mijn bedenktijd?

Om gebruik te maken van je bedenktijd, moet je binnen 14 dagen na ontvangst van het product of het afsluiten van het contract de verkoper informeren dat je van de koop af wilt zien. Dit kan bijvoorbeeld via een brief of e-mail.

4. Moet ik betalen voor het terugsturen van het product tijdens de bedenktijd?

Ja, tenzij de verkoper aanbiedt de kosten voor het terugsturen te betalen, ben jij verantwoordelijk voor de directe kosten van het terugzenden van het product.

5. Wat gebeurt er als ik besluit binnen de bedenktijd van de koop af te zien?

Als je binnen de bedenktijd besluit van de koop af te zien, moet de verkoper alle ontvangen betalingen, inclusief eventuele bezorgkosten, terugbetalen binnen 14 dagen nadat je hebt laten weten gebruik te willen maken van je recht op bedenktijd.

6. Geldt er een verlengde bedenktijd voor bepaalde aankopen?

Ja, als de verkoper jou niet heeft geïnformeerd over het recht op bedenktijd, wordt deze verlengd tot maximaal 12 maanden. Zodra de verkoper alsnog deze informatie verstrekt, start vanaf dat moment nog 14 dagen de reguliere bedenktijd.

Foto van Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), oprichter van de website BesteAbonnementen.net, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit en voetbal) en mindset. Laat je inspireren door onze ervaringen met productabonnementen en kies het abonnement dat het beste bij jou past. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail naar info@besteabonnementen.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis.