In dit artikel

Een persoon leest juridische documenten aan een rommelig bureau in een druk stedelijk kantoor, met wolkenkrabbers zichtbaar door het raam.

Verboden: Automatisch Abonnement Verlengen – Stilzwijgend Opzeggen Mogelijk?

In dit artikel

Veel mensen vinden het lastig als hun lidmaatschap zonder waarschuwing doorgaat. Ik ben Martijn Meeuwis, expert in productlidmaatschappen door mijn werk bij BesteAbonnementen.nl. Met mijn ervaring help ik jou om slimme keuzes te maken over jouw inschrijvingen op dingen zoals bladen en internetdiensten.

Wist je dat de wet zegt dat een onderneming je lidmaatschap niet zomaar mag laten doorlopen? Dit is belangrijk omdat het jou controle geeft. Lees verder voor tips hoe je dit aanpakt.

Blijf bij ons.

Samenvatting

  • Bedrijven kunnen je abonnement niet zomaar automatisch verlengen volgens de Wet Van Dam. Je hebt altijd het recht om je abonnement maandelijks op te zeggen na de eerste contractperiode.
  • Bij tijdschriftabonnementen mag de stilzwijgende verlenging maximaal drie maanden duren. Daarna kun je elke maand besluiten om het op te zeggen met maximaal één maand opzegtermijn.
  • Voor telefoon, internet en televisie abonnementen geldt dat na de initiële termijn (vaak 1 of 2 jaar) je contract maandelijks opzegbaar is. Dit geeft jou de kans om betere voorwaarden te onderhandelen met je aanbieder.
  • Het is belangrijk om altijd de algemene voorwaarden te checken voordat je een abonnement afsluit of opzegt. Deze voorwaarden vertellen je precies hoe en wanneer je kunt opzeggen.
  • Opzeggen kan meestal snel en eenvoudig via een brief, e – mail, of het online formulier van de aanbieder. Zorg dat je een bevestiging van je opzegging vraagt en deze goed bewaart.

Kan mijn abonnement stilzwijgend worden verlengd?

Je vraagt je misschien af of een bedrijf jouw abonnement stilzwijgend mag verlengen. Dit hangt af van wat er in de algemene voorwaarden staat en de type dienst die je afneemt.

Abonnement op tijdschriften

Uitgevers van bladen mogen jouw abonnement stilzwijgend verlengen, maar slechts voor maximaal drie maanden. Dit betekent dat jouw leesmateriaal abonnement automatisch langer doorloopt als je niet opzegt.

Toch krijg je de vrijheid om na de eerste periode elke maand op te zeggen. De wet geeft jou dus controle terug, waardoor je niet vastzit aan lange, ongewenste verlengingen.

Als jouw abonnement automatisch wordt verlengd, moet opzeggen makkelijk zijn. Je moet elk moment kunnen stoppen met een opzegtermijn van maximaal één maand. Dit zorgt ervoor dat consumenten flexibel blijven in hun keuze om bladen te blijven ontvangen of niet.

De Wet Van Dam ondersteunt deze flexibiliteit door consumenten het recht te geven hun contract op elk moment te beëindigen met een korte opzegtermijn.

Abonnement voor telefoon, internet en televisie

Telefoonabonnementen hebben meestal een vaste looptijd van 1 of 2 jaar. Na deze periode verlengen ze niet automatisch. Dit betekent dat je actie moet ondernemen als je het abonnement wilt voortzetten of veranderen.

Bij internet, telefoon en/of televisiediensten mag jouw overeenkomst na de initiële termijn wel stilzwijgend worden omgezet naar een nieuwe periode. Je behoudt het recht om elke maand op te zeggen.

Deze flexibiliteit geeft jou de controle om te kiezen wat het beste bij je past.

Na de initiële termijn kun je vaak betere voorwaarden of kortingen bedingen. Stilzwijgende verlenging biedt hier een kans toe. Neem contact op met jouw aanbieder en onderhandel over een nieuw aanbod dat voordelig is.

Vergeet niet dat onderhandelen kan leiden tot besparingen op je maandelijkse kosten.

Een stapel verlopen abonnementscontracten omgeven door juridische documenten in een rommelig kantoor.

De Wet Van Dam en stilzwijgende verlenging

De Wet Van Dam maakt een einde aan oneindige contractverlengingen zonder jouw toestemming. Door deze wet mag een leverancier jouw abonnement niet zomaar voor onbepaalde tijd verlengen.

Maximale duur van een jaar

Volgens de Wet Van Dam mag een contract voor tijdschriften, internet of mobiele telefonie niet langer dan een jaar stilzwijgend verlengd worden. Na dit jaar wordt jouw abonnement gezien als een nieuwe overeenkomst.

Dit geeft je de vrijheid om elk jaar opnieuw te beslissen of je het abonnement wilt voortzetten of stopzetten.

Abonnementen vernieuwen daarna maandelijks. Dit betekent dat je elke maand de mogelijkheid hebt om op te zeggen. Je zit dus niet vast aan lange, ongewenste verlengingen en hebt meer controle over jouw abonnementen.

Opzegtermijn van een maand

Een abonnement opzeggen met een opzegtermijn van maximaal een maand is jouw recht volgens de Wet Van Dam. Dit betekent dat je na de eerste periode, vaak na een jaar, elk moment kunt besluiten om je abonnement of contract te beëindigen.

Je hoeft dan slechts één maand te wachten totdat de opzegging effectief wordt.

Je mag dit doen voor allerlei abonnementen, of het nu gaat om je internetverbinding, je favoriete tijdschriften of je televisiepakket. De regel zorgt ervoor dat je niet vastzit aan lange en ongewenste contractverlengingen.

Het geeft je de vrijheid om te wisselen tussen diensten of leveranciers zonder onnodige wachttijden of complicaties.

Een contract wordt verscheurd in een rustige en serene bosomgeving.

Verboden: Automatisch Abonnement Verlengen

Aanbieders mogen je abonnement niet zomaar automatisch langer maken. Dit staat duidelijk in de wet. Als ze het toch doen, moet je jouw abonnement elke maand kunnen stopzetten. De opzegtermijn is dan maar 1 maand.

Dit geldt voor allerlei abonnementen, zoals die voor kranten en online diensten.

De Wet Van Dam helpt hierbij. Deze wet zorgt ervoor dat je niet vastzit aan lange contracten zonder dat je het weet. Na de eerste periode van je abonnement kan je dus elke maand beslissen om te stoppen.

Dit geeft jou de controle terug. Nu, laten we kijken hoe je een abonnement of contract kunt opzeggen.

Opzeggen van een abonnement of contract

Het opzeggen van jouw maandelijkse overeenkomst lijkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt vaak online of telefonisch op een snelle manier van je verbintenis af.

Algemene voorwaarden

Controleer altijd de algemene voorwaarden van je abonnement of contract. Deze documenten beschrijven de regels rondom het opzeggen. Ze laten ook zien wat je rechten en plichten zijn.

Volgens de Wet Van Dam kun je een stilzwijgend verlengd abonnement op elk moment stopzetten. Maar het is slim om eerst goed na te gaan welke opzegtermijn in jouw geval geldt.

Soms staat er in de algemene voorwaarden dat een abonnement voor een bepaalde tijd stilzwijgend naar een abonnement voor onbepaalde tijd gaat. Dan kun je elke maand stoppen, zolang de opzegtermijn maar niet langer is dan één maand.

Dit zorgt ervoor dat je niet vastzit aan lange en ongewenste verlengingen.

Hoe op te zeggen

Je hebt besloten je abonnement op te zeggen. Gelukkig kun je dit meestal snel en eenvoudig doen als je de juiste stappen volgt. Hier is een handige lijst met acties om je abonnement of contract stop te zetten:

  1. Raadpleeg de algemene voorwaarden van je abonnement. Hier vind je belangrijke informatie over de juiste procedure voor opzegging.
  2. Bepaal de opzegtermijn van je abonnement. De Wet Van Dam geeft aan dat deze maximaal een maand mag zijn na de eerste contractperiode.
  3. Stuur een opzegbrief of e – mail naar de aanbieder waarin je duidelijk maakt dat je wilt opzeggen. Vermeld hierin altijd je naam, adresgegevens, klantnummer en welk abonnement of contract het betreft.
  4. Gebruik indien mogelijk het online formulier op de website van de aanbieder om sneller te kunnen handelen.
  5. Vraag om een bevestiging van ontvangst en bewaar deze goed; dit kan belangrijk zijn als er onduidelijkheid ontstaat over het moment van opzeggen.
  6. Houd rekening met het feit dat sommige bedrijven nog één keer kosten in rekening brengen, afhankelijk van wanneer in de maand je hebt opgezegd.
  7. Vind uit of er speciale instructies zijn voor apparatuur die terug moet naar het bedrijf, zoals modems of decoders bij een internet- of televisieabonnement.

Dit proces maakt duidelijk hoe cruciaal goede communicatie en aandacht voor details zijn als men een dienst wil stopzetten waar ze niet langer gebruik van maken willen maken.

Met deze richtlijnen weet je precies hoe je jouw abonnement efficiënt kunt beëindigen, waarmee eventuele stress wordt vermeden die anders zou kunnen ontstaan bij dit soms lastige proces.

Nu ben je klaar om verder te gaan en meer te leren over wat er gebeurt na het opzeggen van een abonnement.

Conclusie

Het lijkt ingewikkeld, maar je mag je contract of lidmaatschap opzeggen. Regels beschermen jou als consument. Bedrijven moeten duidelijk maken hoe dit werkt. Zo blijf je niet vastzitten aan ongewenste abonnementen.

Het recht staat aan jouw kant.

Veelgestelde Vragen

1. Mag een abonnement automatisch verlengd worden?

Ja, een abonnement mag automatisch verlengd worden, maar er gelden wettelijke regels. Bijvoorbeeld, een abonnement op een krant of tijdschrift mag overgaan in een contract voor onbepaalde tijd, dat je elke maand kunt opzeggen.

2. Wat is de maximale opzegtermijn van een stilzwijgend verlengd abonnement?

De maximale opzegtermijn van een stilzwijgend verlengd abonnement is in veel gevallen 1 maand. Voor sommige soorten abonnementen, zoals die minder dan 1 keer per maand verschijnen, kan de opzegtermijn maximaal 3 maanden zijn.

3. Kan ik mijn abonnement online opzeggen?

Ja, als je telefonisch of online een abonnement hebt afgesloten, kun je het abonnement op dezelfde manier online opzeggen. Aanbieders moeten op hun website vermelden hoe men kan opzeggen.

4. Geldt er een speciale regel voor het opzeggen van tijdschriften en kranten?

Voor abonnementen op dagbladen en tijdschriften geldt dat deze na de eerste stilzwijgende verlenging omgezet worden in een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je daarna elke maand kunt opzeggen.

5. Wat gebeurt er met mijn abonnement als ik niet op tijd opzeg?

Als je niet uiterlijk opzegt tegen het einde van de tweede maand van de verlenging, wordt je abonnement weer stilzwijgend verlengd volgens de voorwaarden van het nieuwe contract.

6. Moet ik mijn abonnement op dezelfde manier opzeggen als ik het heb afgesloten?

Ja, als algemene regel geldt dat je jouw abonnement moet kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop je het hebt afgesloten. Dit betekent dat als je jouw abonnement online hebt afgesloten, je het ook online moet kunnen beëindigen.

Foto van Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), oprichter van de website BesteAbonnementen.net, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit en voetbal) en mindset. Laat je inspireren door onze ervaringen met productabonnementen en kies het abonnement dat het beste bij jou past. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail naar info@besteabonnementen.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis.